Motormanoeuvreren

Motormanoeuvreren op een kajuitzeiljacht

Varen met een kajuitzeiljacht is naast zeilen ook motormanoeuvreren in de haven. En dit onder alle omstandigheden. Soms best spannend, maar vooral een kwestie van doen en oefenen. Na een dag instructie (trucjes leren en aansturen van je bemanning) kun je het leven aan boord een stuk makkelijker en plezieriger maken. Bart heeft een flink aantal oefeningen. Het doel is dat je in alle omstandigheden het schip op zijn plek krijgt en fatsoenlijk een sluis in- en uitvaart.

Een starter wordt eerst wegwijs gemaakt in motorgebruik, snelheid, draaien en keren, windeffect op de boot etc. Daarna volgen aanlegmethodes.
Voor een ervaren zeiler gaat Bart vooral aan de slag met het aanleggen (kades, sluizen, boxen, etc) vanuit verschillende windrichtingen en omstandigheden en met het aansturen van je bemanning. Waarschijnlijk is één lesdag al genoeg (in combinatie met het boekje en de instructiefilms).

Het zijn lesdagen die beginnen om 10 uur en eindigen om 16 uur. Nodig vrienden uit om mee te doen - dan kun je de kosten delen want de prijs blijft hetzelfde. De ervaring leert dat de lesdag efficiënt verloopt als je met twee of drie personen bent. De praktijklessen worden ondersteund door lesmateriaal voor thuisstudie: instructieboekje en -films met uitleg. Zie webwinkel.

Prijs Les op je eigen schip:
één dag instructeur 250 euro, exclusief reiskosten.